Info avonden in samenwerking met Stichting Omnia

Workshops en lezingen voor (groot)ouders en andere opvoeders:

Ten onrechte denken mensen vaak dat opvoedcursussen alleen voor ouders met problemen zijn. Feitelijk loopt iedere ouder en opvoeder tegen moeilijkheden aan.

Is dat erg? Of iets om je voor te schamen? Natuurlijk niet.

Zelfs de professionals onder ons ervaren dat een kind opvoeden lastiger kan zijn dan 8 kinderen opvangen op de peutergroep. Voor ouders/opvoeders is het opvoeden van hun kinderen één van de belangrijkste taken die zij te vervullen hebben. Dat gaat vaak goed, maar soms ook niet. Vaak helpt het om te kijken naar wat je anders kunt doen om je gevoel van zekerheid (weer terug) te krijgen. En te ontdekken dat andere ouders met dezelfde dingen worstelen.

Ook als het kind in de puberteit komt en de wereld en zijn eigen identiteit verder gaat verkennen en ontwikkelen is het niet altijd een feest. Het is dan ook belangrijk om te bekijken wat (groot) ouders en andere volwassenen kunnen doen om tieners bij deze ontwikkeling te helpen. Om groot(ouders) en andere opvoeders hierin te helpen bieden we verschillende workshops en lezingen aan. Sommige betreffen de leeftijdsgroep 0 – 12 jaar en sommige zijn meer gericht op de leeftijd vanaf 12 jaar. Alle lezingen zijn praktische verhalen dus wellicht hoort u zaken die u meteen kunt gebruiken. Maar het kan ook zijn dat u wordt bevestigd in wat u al doet. En dat is ook waardevol!

De workshops  zijn praktische en interactieve bijeenkomsten dus er zijn wellicht tips bij die u meteen kunt gebruiken. De bijeenkomsten zijn los van elkaar te volgen en duren 2 uur per bijeenkomst. De interactieve lezingen zijn in een cyclus te volgen maar ook los van elkaar. Ze duren elk 2 uur. De avonden zijn toegankelijk voor alle ouders en opvoeders binnen gemeente Eindhoven, dus ook wanneer je geen klant van ’t Parelbosch bent.

Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar voor de workshops en lezingen. Deelname is gratis en gebeurt op basis van voorinschrijving via mail (info@parelbosch.nl). Ben er dus snel bij want vol = vol!!

naamloos

 

De infoavonden zijn gebaseerd op Triple P.

 

De vijf basisprincipes van positief opvoeden

Positief Opvoeden maakt opvoeden gemakkelijker en leuker voor jou én je kinderen. Bij deze opvoedmethode leer je goed te communiceren met je kind en de relatie met je kind nog meer te versterken. Je kind leert om te gaan met zijn of haar emoties en te luisteren naar wat je vraagt. Hierdoor kan je kind zich optimaal ontwikkelen.

Positief Opvoeden is ook goed voor jou als ouder. Het helpt je om je zelfverzekerder te voelen als ouder en het vermindert stress. En waarschijnlijk zul je minder discussies met je partner hebben over opvoeden. Kinderen die door middel van Positief Opvoeden opgevoed worden, ontwikkelen zich optimaal. Ze voelen zich goed over zichzelf. Ze volgen instructies op. Daarnaast is de kans op emotionele en gedragsproblemen op latere leeftijd kleiner.

 

Klinkt goed toch?
Positief Opvoeden is gebaseerd op vijf basisprincipes:

1. Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden

Kinderen die lekker bezig zijn, vervelen zich niet en lopen minder kans gedragsproblemen te ontwikkelen. En wanneer je huis veilig is ingericht, hoef je minder te verbieden. Creëer dus een veilige omgeving waarin je kinderen zich kunnen ontwikkelen.

 

2. Kinderen laten leren door positieve ondersteuning

Positieve aandacht en aanmoediging door het geven van een complimentje motiveert een kind om nieuwe dingen te leren en zich te ontwikkelen. Als je kind naar je toekomt en iets vraagt of wil vertellen, stop dan waar je mee bezig bent en neem even de tijd, al is het maar een paar minuutjes.

 

3. Aansprekende discipline gebruiken

Heldere instructies geven en snel reageren is belangrijk wanneer een kind zich niet goed gedraagt. Spreek ook een paar duidelijke regels af.

 

4. Realistische verwachtingen hebben

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Een kind hoeft niet perfect te zijn; ieder kind maakt fouten en doet dat meestal niet met opzet. En dat geldt net zo goed voor ouders.

 

5. Goed voor jezelf zorgen als ouder

Het gaat allemaal om de juiste balans. Het is ook belangrijk om voldoende tijd voor jezelf te nemen, zoals sporten of tijd met je vrienden. Ouders die zich goed voelen hebben zo meer energie voor hun kinderen.

TPI-LOGO